STEM klub

STEM Klub Gimnazije „Matija Mesić“ klub je neformalnog karaktera. Svrha STEM kluba jest omogućiti iskustvo i podići svijest o znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Ciljevi kluba su: objediniti učenike sa različitom pozadinom u STEM području, biti akademska i društvena zajednica, dati učenicima vrijedne informacije o istraživačkim mogućnostima, projektima u zajednici i grupama za učenje i slično, te dovoditi gostujuće predavače i organizirati ekskurzije vezane uz STEM.


STEM Klub mjesto je u našoj školi gdje će se raditi zanimljivi projekti kroz koje će učenici moći primijeniti svoju maštu i kreativnost te znanja i  vještine iz STEM područja kako bi stvorili nešto novo.


U STEM klubu učenici ali i nastavnici dobit će vrijedne informacije o istraživačkim mogućnostima, projektima u zajednici i grupama za učenje i slično.


STEM klub je mjesto gdje će učenici i nastavnici dobiti priliku razgovarati  sa STEM stručnjacima sa sveučilišta te drugih znanstvenih ustanova i tvrtki koji će posjetiti STEM klub kao gostujući predavači. Članovi STEM kluba dobit će priliku ići u posjete sveučilištima i uspješnim tvrtkama te iz prve ruke vidjeti što sve možete raditi uz pomoć STEM-a.


STEM klub je i mjesto okupljanja stručnjaka iz STEM područja, bilo u teoriji ili praksi. Članovi STEM kluba biti će i stručnjaci-volonteri koji će kroz članstvo u STEM klubu pružati kontinuiranu podršku nastavnicima u modernizaciji i inoviranju kurikuluma iz STEM područja, a učenicima će nastojati približiti STEM predmete na zanimljiv i popularan način. Između ostalih, članovi STEM kluba biti će predstavnici različitih strukovnih udruženja kao što su Zajednica tehničke kulture, HSUS (Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju), Hrvatska komora inženjera strojarstva, Hrvatska udruga genetičkih inženjera i sl., predstavnici visokoškolskih ustanova (Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu), stručnjaci zaposleni u industriji, bivši učenici koji su ostvarili karijeru u STEM području i dr. Članovi STEM kluba na ovaj način će doprinijeti održivosti projektnih rezultata jer će, jedino kontinuiranim praćenjem najnovijih tehnoloških zbivanja, biti održana kvaliteta kurikuluma i nastavnog sadržaja.


STEM klub naše škole kontaktirat sa STEM klubovima u EU, te ispitati mogućnosti dugoročnije suradnje koja će se nastaviti i nakon završetka projekta, a temeljit će se na prijenosu znanja, najbolje prakse i mogućnosti budućih projekata mobilnosti nastavnog osoblja i učenika.